Dnes je utorok, 07.december 2021, meniny má: Ambróz
Čas čítania
2 minutes
Zatiaľ prečítané

Je tu čas letných drinkov

august 23, 2012 - 15:36
Príjemný večerný vánok, ľahká vôňa mora alebo živice ihličnanov, romantické dovolenkové posedenie vo dvojici či vo veselej spoločnosti... Čo chýba? No predsa osviežujúci drink!
Foto: 

 

 

Medová citronáda
Ingrediencie:
5 citrónov, 5 PL medu, 1 liter vody, 0,5 l perlivej minerálky

Postup:
Citróny dôkladne umyjeme a zo štyroch vyžmýkame šťavu. Jeden nakrájame na tenké plátky, poslúžia na ozdobu. Kôru nakrájame na malé kúsky, zalejeme pohárom vody a za stáleho miešania prevaríme. Necháme vychladnúť. Do vychladnutej vody s kôrou pridáme med a dôkladne premiešame, môžeme aj potlačiť. Vzniknutú šťavu precedíme, nalejeme do priehľadného džbánu, prilejeme šťavu zo 4 citrónov a doplníme litrom chladnej vody.  Pred podávaním nalejeme do polovice pohára citronádu, dolejeme ju perlivou minerálkou, ozdobíme kolieskami citróna a môžeme vhodiť aj 2 – 3 kocky ľadu.

 











Bodkovaný koktail
Ingrediencie:
400 ml plnotučného mlieka, 1 čerstvé vajce, 2 rovné PL práškového cukru, 2 hrste červených ríbezlí

Postup:
Oddelíme bielok od žĺtka. So žĺtkom  vymiešame 1 PL práškového cukru na hladkú hmotu. Opatrne prilejeme mlieko a zamiešame. Z bielka so zvyškom cukru vyšľaháme tuhý sneh, ktorý vmiešame do mlieka. Ríbezle umyjeme, očistíme od stopiek a vhodíme do servírovacích pohárov. Zalejeme  mliekom a dáme vychladiť. Ozdobíme strapčekom ríbezlí.


Náš tip:
Namiesto ríbezlí môžeme servírovať  aj iné pikantné drobné ovocie, prípadne nadrobno nakrájané aj väčšie plody.

 










„Opité“ zelené  jablko
Ingrediencie:
niekoľko zelených jabĺk, 2 PL medu, 1 dl vodky, neperlivá minerálka

Postup:
Zelené jablká  umyjeme, prekrojíme, vykrojíme jadrovníky a nastrúhame aj so šupkou. Vložíme do mixéra, pridáme med a prilejeme trocha neperlivej minerálky. Rozmixujeme a precedíme, aby sme mali číru šťavu. Do 4 ozdobných pohárov rozdelíme vodku, jablkovú šťavu a dolejeme minerálkou. Vychladíme a ozdobíme plátkom jablka. 

 
















Melónové pokušenie
Ingrediencie:
polovica červeného melóna, 1 limetka, 1 dl kvalitného rumu, 2 dl neperlivej minerálky, lístky mäty

Postup:
Dobre dozretý šťavnatý červený melón ošúpeme, zbavíme jadierok, nakrájame na kúsky a vložíme do mixéra. Zalejeme šťavou z limetky, pridáme med a rozmixujeme. Do štyroch pohárov rozdelíme rum, vložíme koliesko limetky,  zalejeme melónovou šťavou a dolejeme neperlivou minerálkou. Môžeme vhodiť pár kociek ľadu alebo ľadovú drvinu a ozdobíme mätou.

 











- Akokoľvek sú lákavé, presladené a kolové nápoje vám smäd neuhasia. Naopak, do tela sa dostane priveľa zbytočného cukru.

- Príliš vychladené nápoje vypité za horúčavy podnecujú v tele produkciu energie – a začneme sa ešte väčšmi potiť.

- Za horúcich dní sa osviežujme nápojmi s teplotou okolitého vzduchu.

Nápoje s kockami ľadu si dožičme večer, keď sa vonku už trocha ochladí.

- Koktaily z čerstvého ovocia sú dobrá voľba. Každé ovocie treba dôkladne umyť pod tečúcou vodou. Umývajte aj citrusy, z ktorých vytláčate šťavu.

- Trocha alkoholu v letných romantických nápojoch nezaškodí. Dámy vždy vedia zachovať správnu mieru.


Pozor na ľad!
Ak nepoznáte pôvod vody, z ktorej pripravili ľad, radšej sa takejto kocky ľadu vzdajte. Najmä v dovolenkových destináciách, kde treba piť iba vodu z overených zdrojov, to môže vyvolať tráviace ťažkosti.  

 








Autor: Beata Vrzgulová
Foto: Thinkstock

- - Inzercia - -