Dnes je piatok, 22.október 2021, meniny má: Sergej
Čas čítania
1 minute
Zatiaľ prečítané

Guláš v bochníku

november 15, 2019 - 08:00
Jeseň nás zaháňa do tepla príbytkov. Aj chaty či chalupy si vychutnávame pri ohni z kozubov. Vtedy zachutí rozvoniavajúci guláš. Oživte klasiku trochou kulinárskej fantázie!
Foto: 
shutterstock.com
Čas varenia: 
1 hod
Čas prípravy: 
20 minút
Ingrediencie: 
600 g Zemiakov
300 g mäsa (nožina)
100 g Údenej slaniny
2 Väčšie cibule
1 čl rasce
1 pl Mletej červenej papriky
  Soľ
  mleté čierne korenie
  Nové korenie
  Majorán
  niekoľko guľôčok jalovca
Inštrukcie: 

Môžeme použiť ľubovoľné chudé mäso, výberu prispôsobíme dĺžku varenia. Slaninu pokrájame na malé kocky a rozpustíme vo vhodnom hrnci. Prisypeme na malé kocky nakrájané mäso a za stáleho miešania dusíme. Keď je mäso takmer mäkké, pridáme na kocky pokrájané zemiaky a spolu chvíľu dusíme. Ak treba, podlejeme trochou vody, môže byť aj vývar alebo svetlé pivo. K duseným zemiakom o chvíľu pridáme na kolieska pokrájanú cibuľu, rascu, jalovec, nové korenie a posolíme. Zaprášime  mletou červenou paprikou a mletým čiernym korením. Opäť podlejeme troškou vody a chvíľu prikryté dusíme. Keď sú zemiaky takmer mäkké, zalejeme ich primeraným množstvom horúcej vody a dovaríme. Pred odstavením ešte vsypeme majorán a necháme prejsť varom. Stravníci sa potešia, keď im zemiakový guláš naservírujeme do vydlabaných malých bochníkov chleba alebo veľkých žemlí.

Poznámky: 

Mali by ste vedieť:

  • Guláš si vyžaduje dostatok cibule
  • Dobrý guláš nikdy nezahusťujte múkou, ak treba, použite najemno nastrúhaný zemiak
  • Nesnažte sa do guláša dať „všetko“, sústreďte sa na ingredienciu, ktorej chuť chcete zdôrazniť
  • Zaujímavú chuť docielite, ak namiesto oleja použijete kocky údenej slaninky, ktorú roztopíte na dne hrnca či kotlíka na začiatku varenia

shutterstock_1083221066.jpg

Guláš
Foto: 
shutterstock.com