Dnes je pondelok, 18.október 2021, meniny má: Lukáš
Čas čítania
4 minutes
Zatiaľ prečítané

Tip: Netradičné recepty s kávou

február 05, 2013 - 09:51
Kávu si zvyčajne vychutnávame ako povzbudzujúci nápoj pripravený na rozmanité spôsoby. Vie však pridať zaujímavú chuť aj vareným či pečeným pokrmom, ako aj sladkým dezertom. Vynikajúci šéfkuchár Peter Kulhány vám poradí, ako na to.
Foto: 



Nakladaná parenica v kávovej vinaigrette - 10 porcií   


Ingrediencie:
5 ks pareníc, 3 ks hrubostennej papriky rôznych farieb, 100 g orieškovej zmesi, 100 g mletej kávy, 2 dcl olivového oleja, 1,5 dcl balzamikového oleja, 80 g kryštálového cukru, štipka soli
Postup:
Kávová vinaigretta: Kávu nasypeme na panvicu, nasucho zohrejeme a zalejeme olivovým olejom. Necháme vylúhovať. Cukor a balzamikový ocot spolu varíme do zhustnutia. Olej s kávou po vychladnutí dôkladne precedíme a zmiešame so zredukovaným octom s cukrom. Vznikne nám chutná vinaigrette.
Umyté papriky necháme vcelku, prudko opečieme, teplé zabalíme do alobalu a necháme 10 minút odpočívať. Následne zbavíme šupky a jadrovníka a nakrájame na menšie kusy. Do väčšej misky natrháme parenice na menšie kúsky, zmiešame s opečenou paprikou, prisypeme zmes orieškov a mierne osolíme. Prelejeme kávovou vinaigrette a necháme odležať pri izbovej teplote približne 10 hodín. Občas premiešame. Podávame s celozrnným pečivom.



Pečené bravčové na zázvorovo-kávových jablkách - 10 porcií

Ingrediencie:
1 kg vykosteného bravčového karé, 200 g údenej slaniny, 600 g jabĺk, 50 g zázvoru, 200 g masla, 3 šálky silnej presso kávy, čerstvo namleté čierne korenie, soľ na dochutenie                           
Zemiakovo-kukuričná knedľa: 1,5 kg zemiakov, 250 g kukuričnej múky, 3 celé vajcia, 200 g údenej slaniny, 2 väčšie cibule, soľ
Postup:
Odblanené bravčové karé bez kosti umyjeme vcelku pod tečúcou vodou, osušíme, osolíme, a okoreníme. Celý kus obalíme plátkami slaniny a previažeme kuchynskou niťou. Mäso uložíme na pekáč, na ktorý sme rozvrstvili štvrtky očistených jabĺk zmiešaných s nastrúhaným zázvorom. Vložíme na 15 minút do rúry rozpálenej na 180 stupňov, dopekáme pri teplote 80 stupňov približne 30 minút. Upečené mäso vyberieme a nakrájame na dvojcentimetrové plátky. Do výpeku prilejeme presso kávu a zahustíme maslom. Mäso nakrájame na plátky široké asi 2 cm.
Zemiakovo-kukuričná knedľa:  Zemiaky umyjeme a uvaríme v šupke. Po vychladnutí ich nastrúhame  do misy, postupne primiešame kukuričnú múku a celé vajcia. Na panvici speníme na menšie kocky nakrájanú slaninu s nadrobno nasekanou cibuľou a pridáme do zemiakovej masy. Dochutíme soľou a vytvarujeme asi štyri knedle – môžu byť guľaté alebo podlhovasté. Knedle paríme v parnej rúre 20 minút. Ak nemáme parnú rúru, knedľu vložíme do olejom vytretého parného hrnca, zakryjeme a paríme asi 20 minút na minimálnom ohni.
Na tanier naservírujeme mäso a nakrájané plátky knedle, obložíme kúskami jabĺk, prelejeme  kávovým výpekom a môžeme ozdobiť  vetvičkami čerstvého majoránu.



Kávová palacinka na rumových orechoch - 10 porcií
Ingrediencie:
Palacinky: 300 g múky, 2 vajcia, 4 dcl mlieka, 100 g kryštálového cukru, 3 PL oleja, 50 g kávy, štipka soli
Varené orechy: 100 g kryštálového cukru, 300 g mletých vlašských orechov, 6 dcl smotany,  100 g hrozienok, 1 dcl rumu
Ovocná omáčka: 100 g kryštálového cukru,  500 g drobného ovocia, 4 dcl červeného vína, lístky mäty
Postup:
Z mlieka, vajec, múky, soli a cukru vymiešame hladkú hmotu a pripravíme tradičné palacinky. Každú palacinku po upečení posypeme cukrom a trochou mletej kávy a na panvici ešte spolu skaramelizujeme. Zvinieme a každú palacinku prekrojíme na 2 - 3 kúsky.
Varené orechy: z cukru pripravíme karamel, zalejeme smotanou, pridáme orechy, hrozienka a varíme za stáleho miešania asi 5 minút, kým nevznikne hustejšia konzistencia. Odstavíme, prilejeme rum a zamiešane.
Ovocná omáčka: cukor s víno varíme, kým  zmes nezhustne, odstavíme a primiešame drobné ovocie. Necháme vychladnúť. Na tanier dáme naberačku orechovej zmesi, na ktorú položíme prekrojené palacinky. Jemne dozdobíme ovocím vo víne a lístkami mäty.



Espresso rezy - 20 porcií

Ingrediencie:
250 g masla, 180 g  cukru,  2 balíčky vanilkového cukru, 4 vajcia, 250 g múky, 1 ČL prášku do pečiva, 200 ml čerstvo pripravenej presso kávy, 100 g mletých lieskových orieškov, 100 g tmavej čokolády
Poleva: 200 g práškového cukru, 2 PL presso kávy, 2 PL kávového alebo mokka likéru, príp. whisky
Postup:
Maslo vyšľaháme na penu, postupne pridávame cukor, vanilkový cukor a vajcia. Primiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva, postupne prilejeme kávu a prisypeme oriešky. Opatrne premiešame.  Z tmavej čokolády nasekáme drobné kúsky, ktoré  tiež zľahka primiešame do cesta. Cesto rovnomerne rozotrieme na plech a pečieme približne 25 až 30 minút pri teplote 160 – 170 stupňov. Cesto by malo mať svetlohnedú farbu. Práškový cukor, presso kávu a likér zmiešame na hladký krém, ktorý nalejeme na ešte teplý koláč a rovnomerne rozotrieme, Pokrájame na úhľadné rezy. Ozdobíme nastrúhanou čokoládou.



Kávové tortičky s čiapkou - 12 porcií

Ingrediencie:
60 g múky, 60 g potravinového škrobu, 2 ČL prášku do pečiva, 80 g  cukru, štipka soli, 2 vajcia, 100 g rozpusteného tuku, 75 ml presso kávy
Poleva: 200 g čerstvého syra (Lučina), 1 PL kyslej smotany, 1 ČL škrobu, 1 balíček vanilkového cukru, 40 g práškového cukru, kakao na posypanie
Postup:
Všetky sypké prísady zmiešame, prilejeme kávu a pridáme  rozpustený tuk. Vypracujeme hladké cesto. Rozdelíme do 12 malých tortových formičiek, uložíme na plech a pečieme do zlatista približne 20 až 25 minút pri teplote 170 až 190 stupňov. Polevu pripravíme zmiešaním všetkých prísad, až vznikne hustá pena. Plech s tortičkami vytiahneme, na každú tortičku vytvarujeme penovú „čiapku“ a vložíme naspäť do rúry. Pri nezmenenej teplote pečieme ešte 10 minút. Na záver posypeme kakaom.



Pripravila: BEATA VRZGULOVÁ
Foto: Miele
 

- - Inzercia - -