Dnes je utorok, 26.október 2021, meniny má: Demeter
Čas čítania
1 minute
Zatiaľ prečítané

Organizácia potravín – chladnička, mraznička, komora

august 15, 2021 - 05:14
Organizácia potravín je dôležitou súčasťou vedenie domácnosti, pretože takto vieme potraviny omnoho lepšie využiť a spotrebovať. Na uskladnenie potravín najčastejšie využívame kuchyňu – konkrétne priestory chladničky, komory, či priamo kuchynskej linky. Pri skladovaní je dôležité sledovač dátumy spotreby a tiež je dôležité rozoznávať trvanlivé potraviny a naopak tie s obmedzenou dobou expirácie.
Foto: 
pexels

Chladnička sa vo všeobecnosti považuje za hlavný zdroj potravín. Ide o spotrebič, ktorý dokáže udržať potraviny vo sviežom stave a je nevyhnutný najmä pre potraviny s krátkou spotrebou. Základom pre správnu organizáciu chladničky a uskladnenie potravín je jej vyčistenie. Vždy by ste pred nákupom mali skontrolovať, ktoré potraviny v chladničke máte a naopak ktoré vám chýbajú. Rovnako je dôležité chladničku pravidelne čistiť a udržiavať v poriadku – má to napríklad vplyv aj na jej prevádzkovú dobu.

Keď potraviny kontrolujete nezameriavajte sa len na množstvo ale aj na dátum spotreby. Ak nájdete potraviny s blížiacim sa dátumom spotreby naplánujte si ich konzumáciu nasledujúce dni. Neurobte tú chybu, že pri vložení nákupu do chladničky ich zatlačíte na zadné miesta poličiek a tým na ne zabudnete. Potraviny je ideálne vybrať z chladničky a roztriediť do skupín na mliečne výrobky, zeleninu, mäsové výrobky a podobne.

Organizácia by sa potom mala orientovať vzhľadom na množstvo a rozmery jednotlivých skupín. Veľmi vhodnou alternatívou na organizáciu potravín v chladničke môžu byť aj rôzne druhy organizérov – najlepšie je voliť štvorcové alebo obdĺžnikové. Vždy si spomeňte aj na to, že je dobré nechať si voľné miesto na uskladnenie zvyškov obeda alebo iných drobností.

Organizácia potravín s dlhou dobou trvanlivosti

Čo sa týka organizácie potravín, ktoré nie sú obmedzené krátkou dobou spotreby je organizácia ešte o niečo jednoduchšia. Týka sa to potravín na bežné používanie ako napríklad múky, cestovín, cukru, či soli. Veľmi dobré je kupovať veľké balenia jednorazovo a po ich minutí doplniť zásoby. Takéto balenia sa zároveň aj dobre uskladňujú. Opäť je dôležité v priestoroch, kde sa takéto potraviny skladujú udržiavať poriadok a čistotu a pravidelne kontrolovať dátum spotreby.

Obľúbenou formou uskladnenia týchto potravín je aj ich presypanie do zaváraninových pohárov. Takéto poháre potom môžete vystaviť na poličku a popísať ich obsah. Patrí to medzi obľúbené a moderné „doplnky“ kuchyne a zároveň máte pri varení všetko po ruke. Ak sa vám nechce takto potraviny uskladňovať, môžete ich skladovať aj v pôvodnom balení, pričom je v tomto prípade dobré, že na obale máte vždy uvedený dátum spotreby.

- - Inzercia - -